Dajme si baklažán

Autor: Ivana Lörincová | 13.9.2012 o 20:25 | Karma článku: 5,96 | Prečítané:  1174x

V obchode som uvidela krásny tmavofialový baklažán, a niečo dobré som z neho ukuchtila, tak sa idem podeliť o recept. Je veľmi jednoduchý, ak ste skúsený(á) kuchár(ka) sa vám to ani neoplatí čítáť.

Zapekaný baklažán plnený všeličím (asi 15 minútová príprava a cca. 35 minút v rúre)

Budeme potrebovať:

  • 1 veľký baklažán (alebo 2 malé..alebo koľko len chcete, množstvá v tomto recepte sú proste na jeden veľký baklažán, ktorý vystačil na super obed pre dvoch )
  • 3 malé cibule
  • nakladané olivy (môžu byť aj plnené mandľami)
  • šampióny (čerstvé, sušené či z konzervy, to je jedno)
  • 2 vajíčka
  • trochu smotany na varenie (ak sa vám nechce otvárať celé balenie, resp. ak zostatok nemáte kde minúť tak poslúži aj mliečko)
  • 100g tvrdého syra
  • 4 plátky syra (to je na vrch na zapečenie, ak nemáte plátky môže byť viacej toho tvrdého syra a potom ho nastrúhate)
  • olivový olej

Koreniny

  • bilinková soľ (aj obyčajná postačí)
  • soľ
  • čierne korenie
  • červená paprika

Tak a môžeme ísť na samotný postup. Ak to chcete mať rovnako zaujímavé ako ja, si môžete zaobstarať aj malé bábätko a snažiť sa to celé uvariť resp. upiecť skôr ako sa stihne zobudiť.

[[ 1 ]] Cibuľu nakrájame na veľké kúsky, posolíme bylinkovou soľou (alebo obyčajnou) a dáme opražiť na olivovom oleji. Ževraj sa olivový olej nemá takto používať, tak ak niečo proti tomu máte, v pohode použite napr. slnečnicový. Po chvíľke prikryjeme panvicu pokrievkou, aby cibuľa pustila šťavu.

[[ 2 ]] Kým sa cibuľa praží/dusí umyjeme baklažán, odrežeme konce a rozkrojíme pozdĺžne na dve polovičky. Nožíkom vykrojíme stred tak aby zostala asi iba 1cm hrubá "šupka", celý baklažán dobre posolíme a odložíme niekam na bok.

[[ 3 ]] Vykrojený stred nakrájame na kúsky (asi 2x1cm - iba odhad aby ste mali predstavu), a pridáme do cibule na panvici. Celé ešte štedro polejeme olivovým olejom a necháme pražiť na miernom "ohni".

Zatiaľ nakrájame olivy na prúžky, pridáme do panvice a zamiešame. Pridáme aj sušené šampióny (alebo čerstvé či z konzervy). Pomiešame.

Zmes posypeme čiernym korením (najlepšie tak že ho tam priamo namelieme zo strojčeka) a trochou červenej papriky. Dobre premiešame a necháme trochu popražiť, potom prikryjeme a chvíľku podusíme.

Ak máte elektrickú rúru tak si ju teraz zapnite a nechajte predohriať na 200 stupňov, ak máte teplovzdušnú tak nemusíte a ak plynovú tak netuším.

[[ 4 ]] Do zmesy pridáme 2 vajíčka, trochu pomiešame a odstavíme od ohňa. Trochu podlejeme smotanou na varenie (alebo mliekom, ale s tým pozor nech to nie je moc tekuté). Pomiešame. Na veľké kúsky (cca. 1 x 1 cm) nakrájame tvrdý syr a pridáme do panvice. Tram-ta-da-dá, plnka je hotová.

[[ 5 ]] Na plech si dáme papier na pečenie, baklažánové polovice vrchovato naplníme zmesou z panvice a dáme piecť na 200°C (elektrická) alebo 180°C (teplovzdušná) na 35 minút. Potom na chvíľku vyberieme (alebo ak sa nebojíte tak len povytiahneme z rúry) a poukladáme na vrch syrové plátky (alebo posypeme postrúhaným syrom) a dáme ešte zapiecť na 5-10 minút na trochu nižšej teplote (všetko záleží od druhu a množstva syra)

Vyberieme, necháme trošku vychladnúť a podávame buď samotné, s varenými zemiakmi, hranolkami, chlebom...prílohu si proste vymyslite, je do dobre so všetkým okrem ryže.

Dobrú chuť :)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Nemecko zakázalo prespávanie v kamiónoch, vodičom za to hrozia pokuty

Komisia ukáže nové pravidlá pre dopravcov.

DOMOV

Šéfa ÚPN Krajňáka považovali za cuciaka, teraz je pre koalíciu diktátor

Šéf Ústavu pamäti národa viedol spor aj Andrejom Babišom.

KOMENTÁRE

Premiér Fico mieri k jadru Únie. Ako sa k nemu prelúska?

Fico sa nenápadne začal dištancovať od susedov z V4.


Už ste čítali?