reklama

Dajme si baklažán

V obchode som uvidela krásny tmavofialový baklažán, a niečo dobré som z neho ukuchtila, tak sa idem podeliť o recept. Je veľmi jednoduchý, ak ste skúsený(á) kuchár(ka) sa vám to ani neoplatí čítáť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obrázok blogu

Zapekaný baklažán plnený všeličím (asi 15 minútová príprava a cca. 35 minút v rúre)

Budeme potrebovať:

  • 1 veľký baklažán (alebo 2 malé..alebo koľko len chcete, množstvá v tomto recepte sú proste na jeden veľký baklažán, ktorý vystačil na super obed pre dvoch )

  • 3 malé cibule

  • nakladané olivy (môžu byť aj plnené mandľami)

  • šampióny (čerstvé, sušené či z konzervy, to je jedno)

  • 2 vajíčka

  • trochu smotany na varenie (ak sa vám nechce otvárať celé balenie, resp. ak zostatok nemáte kde minúť tak poslúži aj mliečko)

  • 100g tvrdého syra

  • 4 plátky syra (to je na vrch na zapečenie, ak nemáte plátky môže byť viacej toho tvrdého syra a potom ho nastrúhate)

  • olivový olej

Koreniny

  • bilinková soľ (aj obyčajná postačí)

  • soľ

  • čierne korenie

  • červená paprika

Tak a môžeme ísť na samotný postup. Ak to chcete mať rovnako zaujímavé ako ja, si môžete zaobstarať aj malé bábätko a snažiť sa to celé uvariť resp. upiecť skôr ako sa stihne zobudiť.

[[ 1 ]] Cibuľu nakrájame na veľké kúsky, posolíme bylinkovou soľou (alebo obyčajnou) a dáme opražiť na olivovom oleji. Ževraj sa olivový olej nemá takto používať, tak ak niečo proti tomu máte, v pohode použite napr. slnečnicový. Po chvíľke prikryjeme panvicu pokrievkou, aby cibuľa pustila šťavu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

[[ 2 ]] Kým sa cibuľa praží/dusí umyjeme baklažán, odrežeme konce a rozkrojíme pozdĺžne na dve polovičky. Nožíkom vykrojíme stred tak aby zostala asi iba 1cm hrubá "šupka", celý baklažán dobre posolíme a odložíme niekam na bok.

[[ 3 ]] Vykrojený stred nakrájame na kúsky (asi 2x1cm - iba odhad aby ste mali predstavu), a pridáme do cibule na panvici. Celé ešte štedro polejeme olivovým olejom a necháme pražiť na miernom "ohni".

Zatiaľ nakrájame olivy na prúžky, pridáme do panvice a zamiešame. Pridáme aj sušené šampióny (alebo čerstvé či z konzervy). Pomiešame.

Zmes posypeme čiernym korením (najlepšie tak že ho tam priamo namelieme zo strojčeka) a trochou červenej papriky. Dobre premiešame a necháme trochu popražiť, potom prikryjeme a chvíľku podusíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak máte elektrickú rúru tak si ju teraz zapnite a nechajte predohriať na 200 stupňov, ak máte teplovzdušnú tak nemusíte a ak plynovú tak netuším.

[[ 4 ]] Do zmesy pridáme 2 vajíčka, trochu pomiešame a odstavíme od ohňa. Trochu podlejeme smotanou na varenie (alebo mliekom, ale s tým pozor nech to nie je moc tekuté). Pomiešame. Na veľké kúsky (cca. 1 x 1 cm) nakrájame tvrdý syr a pridáme do panvice. Tram-ta-da-dá, plnka je hotová.

[[ 5 ]] Na plech si dáme papier na pečenie, baklažánové polovice vrchovato naplníme zmesou z panvice a dáme piecť na 200°C (elektrická) alebo 180°C (teplovzdušná) na 35 minút. Potom na chvíľku vyberieme (alebo ak sa nebojíte tak len povytiahneme z rúry) a poukladáme na vrch syrové plátky (alebo posypeme postrúhaným syrom) a dáme ešte zapiecť na 5-10 minút na trochu nižšej teplote (všetko záleží od druhu a množstva syra)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyberieme, necháme trošku vychladnúť a podávame buď samotné, s varenými zemiakmi, hranolkami, chlebom...prílohu si proste vymyslite, je do dobre so všetkým okrem ryže.

Dobrú chuť :)

Ivana Lörincová

Ivana Lörincová

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

áno, mám iný link ako meno, lebo blog som mala skôr ako manžela..a inak som žienka domáca, študentka psychológie na materskej "dovolenke" Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáChrumPrečoPsychoSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu